Lista najboljih LGBT filmova

       

  1. Call me by your name (2017) - Zovi me svojim imenom    


Ova italijansko-američka drama iz 2017. godine vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim! Film je zasnovan po istoimenom romanu autora Andre Adžimana iz 2007. godine, a film je dobio tri nominacije za Zlatni globus, pet nominacija za BAFTA nagradu i nominacije za čak četiri nagrade za Oskara. 

Film prati priču sedamnaestogodišnjeg Elia (Timoti Šalame) koji provodi leto sasvim opušteno sa svojim roditeljima u jednom italijanskom selu. Uzbuđenje dolazi u obliku visokog, preplanulog američkog pomoćnika istraživača Olivera (Armi Hamer) koji je došao u zemlju da radi sa Eliovim profesorom i ocem.

Ovo je priča o iznenadnoj i snažnoj romansi u kojoj se junak ovog filma suočava sa sudbonosnim nedeljama odrastanja koje će ga zasigurno definisati za čitav život.



2. Brokeback Mountain (2005) - Planina Broukbek

Planina Broukbek je američka ljubavna drama iz 2005. godine čije glavne uloge tumače Hit Ledžer i Džejk Džilenhol. Snimljena je po istoimenoj priči Eni Pru, a film je bio nominovan za osam Oskara, između ostalih i za Oskar za najbolji film, ali je osvojio tri: Oskar za najbolji adaptirani scenario, Oskar za najbolju muziku i Oskar za najboljeg režisera Anga Lija. Osvojivši osamdeset jednu nagradu, ova drama postala je najnagrađeniji film 2005. godine, a nalazi se na čak desetom mestu na listi komercijalno najuspešnijih ljubavnih filmova svih vremena.
Dva mladića, rančer i kauboj koji učestvuje na rodeu, sreću se i1963. godine i neočekivano ulaze u vezu za ceo život. Svet u kome su dva mladića rođena još jednom se ubrzano menja i razvija zastrašujućom brzinom. Obojica su uvereni da je njihovo mesto na nekom ranču u unutrašnjosti sa stalnim poslom, ženom i decom. Ipak, kod obojice postoji glad za nečim što nisu u mogućnosti da artikulišu. Kada ih poslodavac pošalje na planinu Broukbek, oni počinju da se zbližavaju, a njihova veza iz dana u dan postaje sve intimnija.




3. Blue is the warmest color (2013) - Plava je najtoplija boja - (La Vie d'Adèle )


Ova francuska drama iz 2013. godine prati radnju mlade Adel, povučene učenice srednje škole čije drugarice stalno tračare o momcima. Zbog slučajnog susreta na ulici sa neobičnom devojkom plave kose, Adel biva obuzeta njenom pojavom. Zbog svojih živopisnih seksualnih fantazija i flertujućeg ponašanja jedne njene drugarice prema njoj, Adel postaje zbunjena svojom seksualnošću.

Ovaj film režirao je Abdelatif Kešiš, a glavne uloge tumače Lea Sedu i Adel Egzarhopulos. Na filmskom festivalu u Kanu, film je osvojio Zlatnu palmu, kao i nagradu FIPRESCI. To je prvi put da su Zlatnu palmu osvojili reditelj nekog filma i glavni glumci. Film je snimljen po grafičkoj noveli (stripu) Žili Maro. 

Film je dobio odlične kritike i bio je nominovan za Zlatni globus za najbolji strani film, kao i za nagradu BAFTA u kategoriji stranog filma. Mnogi kritičari su ga proglasili najboljim filmom u 2013. godini.






4. Carol  (2015) - Kerol 


Kerol je britansko-američka ljubavna filmska drama iz 2015. godine koju je režirao Tod Hejns po scenariju Filise Nađ, nastalom na osnovu romana "Cena soli" Patriše Hajsmit. Glavne uloge tumače Kejt Blančet i Runi Mara, a radnja se odigrava u Njujorku 1952. godine, gde mlada fotografkinja upoznaje i započinje ljubavnu vezu sa sredovečnom ženom koja prolazi kroz težak razvod.

Namere za snimanje i scenario bili su u fazi pretprodukcije čak 11 godina. Film se takmičio za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 2015. godine, gde je Runi Mara dobila nagradu za najbolju glumicu. Film je naišao na odlične kritike i našao se na brojnim listama najboljih filmova 2015. godine. Bio je nominovan za pet Zlatnih globusa i šest Oskara. 

100 filmskih stvaralaca i kritičara je na LGBT filmskom festivalu u Londonu proglasio Kerol za najbolji LGBT film svih vremena.





5. The Dannish girl (2015) - Dankinja


Dankinja je britanska biografska ljubavna drama iz 2015. godine u režiji Toma Hupera. U Kopenhagenu 1926. godine, umetnik Ajnar Vegner oženjen je Gerdom Vegner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata po radu na portretima uglednih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali neke lične i profesionalne pojave su im oboma promakle. 
To će sve početi da se menja jednog dana kada Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu. To iskustvo će biti transformišuće jer će Ajnar uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena. Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet.
Glavne uloge tumače Edi Redmejn i Alisija Vikander.  Film je primio kriticizam zbog netačnih istorijskih događaja, ali Redmejn i Vikander su svojim nastupima potvrdili svoj kvalitet i nominacije za sve od glavnih nagrada.





6.  Moonlight (2016) - Mesečina


Mesečina je američki dramski film iz 2016. godine u režiji Barija Dženkinsa. Zasniva se na neobjavljenoj delimično autobiografskoj drami In Moonlight Black Boys Look Blue Tarela Alvina Makrejnija. Glumačku ekipu čine Trevante Rouds, Andre Holand, Džanel Mone, Ešton Sanders, Naomi Haris i Maheršala Ali. 
Film prikazuje tri etape u životu glavnog lika Šajrona koga prate razne poteškoće s kojima se suočava, počev od poteškoća sa vlastitom seksualnošću i identitetom pa do psihičkog i fizičkog zlostavljanja koje trpi kao ishod toga. Film je zaradio 65.200.000. dolara širom sveta. Naišao je na veoma pozitivan prijem kod kritičara. Na dodeli Zlatnog globusa dobio je šest nominacija, a osvojio Zlatni globus za najbolji film. Na dodeli Oskara, dobio je osam nominacija, a osvojio nagrade u čak tri kategorije. Ovo je prvi film s kompletnom crnačkom glumačkom ekipom, prvi LGBT film i film s drugom najnižom zaradom na domaćem tržištu da osvojji Oskara za najbolji film. 







7. Boys don't cry (1999) - Dečaci ne plaču


Dečaci ne plaču, američka je biografska drama nezavisne produkcije iz 1999. zasnovana na istinitoj priči o životu Brandona Tine, mladog transmuškarca koji je bio silovan i ubijen 30. decembra 1993. godine od strane svojih muških prijatelja kada su otkrili da Brandon ima ženske genitalije.

Film je režirala Kimberli Pirs, koja je takođe napisala i scenario zajedno sa Endijem Binenom. Ulogu Brandona tumači Hilari Svank, nagrađena Oskarom za svoje izvođenje, dok je uloga njegove devojke Lane Tisdel poverena Kloi Sevinji koja je bila nominovana za Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.










8. Disobedience (2017) - Neposlušnost


Ovaj romantični dramski film utemeljen je na istoimenom debitantskom romanu kojeg je objavila Naomi Alderman, a film je režirao Sebastian Lelio kojem je pri pisanju scenarija asistirala Rebecca Lenkiewicz. 

Radnja prati 32-godišnju Ronitu Krušku koja se nakon nekoliko godina vraća iz Njujorka kako bi prisustvovala sahrani svog oca, uvaženog rabina londonske jevrejske zajednice u kojoj je odrasla. Njen povratak unosi nemir u zajednicu od trenutka kada pokaže interesovanje za Esti, svoju ljubav iz detinjstva koja je udata za Dovida Kupermana.
Uloge tumače Rejčel Vajs, Rejčel MekAdams i Alesandro Nivola. 

Film je nominovan za nagradu BIFA, GMA i Dorian Awards. Osvojio je BIFA nagradu za najboljeg sporednog glumca (Alesandro Nivola). Film je primio pozitivne kritike, mada su mišnjenja podeljena.







9. Boy erased (2018) - Izbrisani dečak


Izbrisani dečak je film biografske drame iz 2018. godine zasnovan na memoarima Džerarda Konlija iz 2016. pod istim imenom. Film je napisao i režirao Džoel Edžerton. 

Priča prati Džareda Ejmonsa, sina Maršala Ejmonsa, uspešnog  prodavca automobila i ujedno Baptističkog sveštenika u Arkanzasu, i njegovu ženu Nensi Ejmons koji je primoran da pohađa gej konverzijsku terapiju. Džared započinje svoj prvi dan u "Ljubav u akciji" gej konverzijskoj terapiji u Memfisu, Tenesiju. Šef terapije Viktor Sajks govori grupi da je njihova seksualnost izbor izazvana lošim roditeljstvom. On od njih traži da ispunjavaju moralnu etiku po kojoj bi se ponašali, a tretman tih terapija bi morao da ostane u tajnosti. 

Filmske zvezde su Lukas Hedžes, Nikol Kidman i Rasel Krau. Film je primio pozitivne kritike kao i više nagrada i nominacija, uključujući nominacije za dva Zlatna globusa. Film je osvojio i GMA za istaknuti film.





10. Bellow her mouth (2016) - Ispod njenih usana


Ispod njenih usana je kanadska erotska drama iz 2016. godine koju je režirala Ejpril Malen a napisala Stefani Fabrici. Filmske zvezde Natali Kril kao Džasmin i Erika Linder kao Dalas su dve žene iz Toronta  koje se sreću i započinju strastvenu ljubavnu vezu.

Film prati priču o dve veoma različite žene koje se međusobno zaljubljuju jedna u drugu. Međutim njihova afera itekako se zakomplikuje kada Džasminin verenik sazna za njih. 

Film na pravi način pokazuje suprotstavljanje društvenim stereotipima i normama koje su potisnule istinski identitet i seksualnost koja se izražava u kasnijem dobu adolescencije kada Džasmin konačno spoznaje svoju pravu sebe. 

Iako je primio dosta kritike zbog svoje preizražene seksualnosti i erotike, ovaj film nominovan je za Zlatni trejler.







11. Dallas buyers club (2013) - Poslovni klub Dalas


Poslovni klub Dalas je američka drama iz 2013. godine, koju je režirao kanadski reditelj Žan-Mark Vale. Osnov za scenario je istinita priča o tragičnoj sudbini američkog aktiviste Rona Vudrufa. Mekonahi je zbog uloge smršao 17 kilograma.

Film je zasnovan na istinitoj priči o tragičnoj sudbini američkog aktiviste Rona Vudrufa. Godine 1986. Ron saznaje da ima HIV i da mu je ostalo još trideset dana života. Film prati njegovu borbu za život i promenu - od narkomana i homofoba, koji svako veče spava sa drugom ženom, do čoveka koji brani svog prijatelja transeksualca i koji ilegalno nabavlja lekove onima kojima su potrebni. Uloge: Metju Mekonahi, Džared Leto, Dženifer Garner...

Film je osvojio 3 Oskara, Zlatni globus i ostalih 12 filmskih nagrada.







12. Philadelphia (1993) - Filadelfija 


Filadelfija je film iz 1993. godine koji je režirao Džonatan Demi, a u glavnim ulogama su: Tom Henks, Denzel Vošington, Antonio Banderas, Džoana Vudvard, Džejson Robards itd. 
Filadelfija bi možda mogao da bude film koji je promenio Holivud. Toliko godina su prikazivali gej ličnosti kao slabe, ali ovaj film ih je naterao da se sve promeni. 
Kada čovek sa koji ima HIV bude otpušten iz svoje advokatske kancelarije zbog svog stanja, on zapošljava homofobičnog  drugorazrednog advokata, ujedno i jedinog voljnog advokata koji bi mogao da dokaže nepravedno otpuštanje. 

Tom Henks je svog prvog Oskara osvojio upravo u ovoj ulozi Endrjua Beketa, uspešnog advokata. Ovo je prvi mejnstrim film koji se dotakao krize AIDS-a, koji je dao poznato lice i glas marginalizovanom društvu koje je često ignorisano od strane svojih bližnjih i ostavljeno da pati zbog intolerantnosti društva.




13. Bound (1996) - Skok


Skok je krimi-triler film iz 1996. godine sa Džinom Džeršon, Dženifer Tili i Džoom Pantolijanom u glavnim ulogama. Film su režirala braća Vačovski.

Korki i njena ljubavnica Violet smišljaju način kako da ukradu novac i okrive Violetinog dečka Cezara za pljačku. Ovaj film stvara složen i inteligentan sled događaja dok je neizvesnost prisutna tokom čitavog trajanja. Tajna afera između dve žene u takvoj priči je pun pogodak za ljubitelje krimi-triler filmova. 

Ovaj film je prvi film režiran od braće Vačovski, i inspiraciju su uzeli od Bilija Vajldera, za svoju priču ispunjenu seks scenama i nasiljem.

Skok je primio pozitivne utiske od filmskih kritičara koji su hvalili humor i stil reditelja, kao i realistični opis jedne lezbejske veze u mejnstrim filmu. Film je osvojio nekoliko festivalskih nagrada.





14. Girl (2018) - Devojka


Devojka je dramski film iz 2018. godine u režiji Lukasa Dhonta, u svom igranom debiju, a film su napisali Dhont i Angelo Tijsens. U njegovom glumačkom debiju glumi Viktora Polstera, kao trans-devojku koja sledi svoju karijeru balerine.

Film je inspirisan Norom Monsekur, trans-ženom plesačicom iz Belgije, koju je Dhont upoznao kada je imao 18 godina a ona 15. Iako je film kritikovan od strane nekih trans i kvir pisaca zbog svog prikaza polne disforije i samopovređivanja, Monsekur, koja je sarađivala sa rediteljem na filmu, odbranila je ovo delo u svom odgovoru.
Film je prikazan na Kanskom Festivalu 2018. godine gde je osvojio  nagradu za najbolji igrani film, kao i Kvir Palmu, kao i  nagradu za određenu predstavu od strane žirija za najbolju ulogu, kao i druge nagrade na MA gde je primio 9 nominacija a osvojio 4 nagrade.




15. Bohemian Rhapsody (2018) - Boemska rapsodija


Boemska rapsodija je američki biografski film iz 2018. godine reditelja Brajana Singera o engleskoj grupi Kvin (Queen -Kraljica). Scenario potpisuje Entoni Makarten po sopstvenoj filmskoj priči koju je radio zajedno sa Piterom Morganom, dok su producenti filma Grejam King i Džim Bič. 

Glavnu ulogu tumači Rami Malek kao pevač Fredi Merkjuri, dok su u ostalim ulogama Lusi Bojnton, Gvajlim Li, Ben Hardi, Džozef Marselo, Ejdan Gilen, Tom Holander, Alen Lič i Majk Majers. Budžet je iznosio 52 miliona dolara, a film je zaradio 903 miliona dolara što ga čini najuspešnijim muzičkim biografskim filmom ikada!

Ovaj veličanstveni biografski film o frontmenu jedne od najpoznatijih rok sastava na svetu, Fredija Merkjurija, koji prkosi stereotipima, postao je zasigurno jedan od najomiljenijih zabavljača na planeti. Film prati privatan život samog pevača koji je bio nesumnjivo kontraverzna ličnost zbog svoje seksualnosti i načina života, ali takođe i uspon samog benda, uključujući i njihov raspad, kao i trijumfalno ujedinjenje i povratak na scenu koncertom na Lajv Ejdu, kada je Merkjuri, gledajući u oči svoj smrtnu bolest AIDS, poveo bend u jedan od najznačajnijih i najfascinantnijih nastupa u istoriji rok muzike.

Ova velika zvezda koja se deklarisala kao biseksualac, ostavila je neizbrisiv trag u svetskoj istoriji muzike, kao i u samoj LGBT istoriji, pa se i danas postavlja pitanje šta bi se desilo da je Fredi ipak pobedio bolest, i da li bi hipi grupe i slobodno širenje ljubavi i jednakosti doživelo svoj procvat. Uz konstantno jačanje nasleđa benda, koji je uvek bio više poput porodice, grupa Kvin u svakom trenutku, pa i danas, neiscrpno inspiriše brojne sanjare, autsajdere i ljubitelje muzike. 

Film je dobio dve nominacije za nagradu Zlatni globus i pobedio u obe - za najbolji igrani film (drama) i najboljeg glavnog glumca u igranom filmu (Rami Malek). Takođe, dobio je i sedam nominacija za nagradu BAFTA i pobedio u dve uključujući nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Rami Malek). 23. januara 2019. godine film je dobio pet nominacija za nagradu Oskar, uključujući nominacije za najbolji film i najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Na 91. dodeli Oskara 2019. godine, film je dobio 4 Oskara - za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, najbolju montažu zvuka, najbolje miksanje zvuka i najbolju montažu.





16. Portrait of a Lady on Fire (2019) - Portret dame u vatri


Portret dame u vatri je francuski, istorijski, romantični dramski film iz 2019. godine koji je napisala i režirala Selin Šama, u ulozi Noemi Merlant i Adel Haenel. Smešten u Francuskoj krajem 18. veka, film govori o zabranjenoj vezi između aristokratkinje i slikarke kojoj je naručeno da slika njen portret. Eloiz je devojka koja se udaje protiv svoje volje, a Marien mora da je naslika bez njenog znanja, zbog čega je posmatra tokom dana kako bi je naslikala. 

Svaki kadar filma izgleda poput slika, oslikavajući tako, ne samo vreme koje se ovde prikazuje kao centralno pitanje filma, nego i period koji film tematizuje. Crvene i zelene dominiraju prostorom u izmaglici i sve je stavljeno u određeni kontrast, uključujući i njene glavne likove koje odudaraju kako izgledom tako i svojom prirodom i karakterom.

Film je osvojio nagradu Cezar za najbolju kinematografiju, nagradu na Kanskom festivalu za najbolji scenario, Evropsku filmsku nagradu za  najboljeg scenaristu,  Nastro D' Argento za najbolju sporednu ulogu, nagradu nacionalnog udruženja filmskih kritičara za najbolju kinematografiju, nagradu njujorških filmskih kritičara za najboljeg kinematografa, nagrada udruženja filmskih kritičara iz Los Anđelesa za najbolju kinematografiju i nagradu Evropskog filmskog univeriteta.







Pratite nas na Instagram stranici: @srbijalgbt
Facebook stranica: https://www.facebook.com/srbijalgbt1





























 





































 

            

Коментари

Популарни постови са овог блога

Neispričane priče iz Aušvica, istorija o kojoj se ćuti

Nevidljiva orijentacija